TUOTEKEHITYS

Tuotekehitys on Valoen ydintoiminto, koska haluamme pysyä aurinkosähköteknologian kärkijoukoissa 

Pitkäaikainen kokemuksemme massavalmistuksesta on opettanut, että ainoa tapa saada tuotekehityksen tulokset viivyttelemättä käyttöön, on tehdä tutkimus lähellä tuotantoa, mieluiten teollisessa mittakaavassa. Valoen tuotekehitys keskittyy asioihin, joita voidaan saada tuotantoon lyhyellä aikavälillä. 

Valoen tuotteet liittyvät aurinkosähköön. Aurinkosähkön tuotantokustannus  on tärkeää saada mahdollisimman matalaksi. Nykyisin pyritäänkin aina halvempaan koko käyttöiän tuotantokustannukseen (Levelized Cost of Energy=LCOE), sen sijaan, että tarkasteltaisiin pelkästään paneelien nimellistehoa ja investointikustannusta. 

Alhaisin kokonaistuotantokustannus voidaan saavuttaa vain, kun käytetään korkean hyötysuhteen omaavaa kaksipuolista (bifacial) kennoa. 

Paneelien ja voimalaitosten materiaaleihin, suunnitteluun ja elinikään tulee panostaa, vaikka hyödyt toteutuvat vasta vuosikymmenien päästä.  Integroitava paneeli

Tuotekehitys mullistaa aurinkopaneelikäsitteen

Valoe on kehittänyt asiakkaalleen integroitavan aurinkopaneelin. Paneelin tuli olla muotoiltava, taivuteltava, kevyt ja iskunkestävä. Valoen IBC-kenno ja taustajohdinteknologia tekevät mahdolliseksi vaatimusten mukaisen paneelin valmistamisen. Kuvassa Senior Project Manager, Ph.D Jarno Kaakkunen esittelee integroitavaa prototyyppiä.
 

Aurinkosähköä voidaan hyödyntää muutenkin kuin voimalaitoksissa. Esimerkiksi liikenteen sähköistyessä kasvaa tarve ylläpitää akuston varausta tai vähentää polttoaineen kulutusta auringosta saatavalla energialla. Kun paneeli integroidaan laitteeseen tai kulkuneuvoon, siltä vaaditaan poikeavia ominaisuuksia. Tällaisten sovellutusten markkina tulee nopeasti kasvamaan. Tuotekehitykselle riittää haasteita uusissa aurinkosähkön käyttökohteissa.

 On tärkeää kehittää teknologia, jonka avulla aurinkosähkö voidaan ottaa käyttöön koko maapallolla, ei ainoastaan varakkaimmissa maissa.    

Tuukka Savisalo, Ph.D.

Valoe Oyj, T&K

Valoen nykyiset tuotekehitysprojektit

Valoe on mukana monissa tuotekehityshankkeissa, jotka mahdollistavat aurinkosähkön käytön 24/7 myös ilman kytkeytymistä sähköverkkoon. 

EU-PROJEKTIT:
Valoe kehittää edelleen IBC-kennoa ja osallistuu yhdessä pääyhteistyökumppaninsa ISC Konstanzin kanssa EU rahoitteeseen Horizon 2020 -projektiin. 

Projektissa kehitetään teolliseen ympäristöön sopivia prosesseja, joilla IBC kennon hyötysuhdetta saadaan merkittävästi nostettua nykyisestä 23%:sta yli 25%:in. Projektissa ovat mukana kaikki tunnetut eurooppalaiset aurinkoenergian tutkimuslaitokset. Lisäksi Valoe kehittää tässä projektissa seuraavan sukupolven paneelien kokoonpanotekniikkaa. 
  
100 VUOTTA KESTÄVÄ AURINKOSÄHKÖPANEELI:
Valoe kehittää edelleen myös normaaleita paneeleitaan. Tavoitteenamme on luoda paneeliteknologia, joka kestää muuttumatta vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja. Koska aurinkosähköpaneeli ei kulu tuottaessaan sähköä, oikealla materiaalivalinnalla on mahdollista tehdä ikuisesti kestävä paneeli.
  
PAREMPI AURINKOSÄHKÖVOIMALA:
Aurinkosähkövoimalaitoksen suunnittelu vaikuttaa merkittävästi investoinnin kokoon, saavutettavaan sähköntuotantoon, käyttökustannuksiin ja käyttöikään. 

Hyvin suunniteltu ja laadukkailla komponenteilla toteutettu voimalaitos on nopeampi rakentaa ja aiheuttaa vähemmän häiriötä ympäristölleen. 

Valoe kehittää osaamistaan voimalaitosten tuottavuuden optimoinnissa. Valoe aikoo olla huipulla paitsi teknologiassa myös koko asennusprosessien ja logistiikan hallinnassa.

24/7 AURINKOSÄHKÖ:
Jotta aurinkoenergialla voitaisiin suuressa mittakaavassa korvata perinteisiä sähköntuotantomenetelmiä, sähköä on voitava varastoida. Valoen visio on toteuttaa lyhytaikainen varastointi uusilla akkuteknologioilla ja pidempiaikainen varastointi kaasun avulla (power to gas). Kaasu voidaan joko käyttää teollisuudessa, yhdistää biokaasun kanssa tai muuntaa takaisin sähköksi esimerkiksi polttokennolla. 

INTEGROITU AURINKOSÄHKÖ:
Aurinkosähköä voidaan hyödyntää muutenkin kuin voimalaitoksissa. Esimerkiksi liikenteen sähköistyessä kasvaa tarve ylläpitää akuston varausta tai vähentää polttoaineen kulutusta auringosta saatavalla energialla. Kun paneeli integroidaan laitteeseen tai kulkuneuvoon, siltä vaaditaan poikeavia ominaisuuksia. Paneelin pitää esimerkiksi olla kevyt ja iskunkestävä.

Aurinkopaneeli ei kulu tuottaessaan sähköä. Jos halutaan, on mahdollista  suunnitella ja valmistaa ikuisesti kestävä paneeli. Materiaalit on vain valittava oikein!

Jarno Kaakkunen, Ph.D.

Valoe, T&K

Valoe´s tuotekehityspartnerit